İlber Ortaylı’dan Öğrencilere: Yurt Dışına Gidilmeli Mi Gidilmemeli Mi?

Sıradaki içerik:

İlber Ortaylı’dan Öğrencilere: Yurt Dışına Gidilmeli Mi Gidilmemeli Mi?

e
sv

Yaz Tatilinde Sana Zihnini Tazeleyecek 10 Kitap Tavsiyemiz Var!

374 okunma — 16 Temmuz 2019 09:21

Okumak, zihninizi geliştirmenin en etkili yollarından biridir. Ancak her kitap aynı pozitif etkiyi yapmıyor. Francis Bacon bu durumu en güzel şekilde açıklayanlardan biridir:

“Bazı kitapların tadına bakılmalı, bazıları yutulmalı, fakat sadece birkaçı çiğnenip iyice sindirilmelidir.”

Çiğneyip sindirdikçe hayatınızın kalitesini arttıracağınız, yaz boyunca hem dinlenip hem gelişmenizi sağlayacak 10 kitap önerisi ile geldim.

1) İnsanın Anlam Arayışı – Victor Frankl

Yaklaşık 70 yıl önce milyonlarca Yahudi gerçek anlamda korkunç şeyler yaşadı. Ve tüm bunlar üzerinden henüz bir yüzyıl bile geçmeden unutulmak üzere. Victor Frankl, konsantrasyon kamplarından sağ çıkmış bir isim ve kitabında hikayesinden bahsediyor. Hayat felsefesi ve hayata bakışı ile sonsuza kadar yaşatılması gereken bu öyküyü mutlaka okumalısınız.

2) Walden: Ormanda Yaşam – Henry David Thoreau

Amerikalı yazar, şair ve filozof Thoreau sivil itaatsizlik anlayışının öncülerinden. Walden Gölü’nün kenarında modern hayattan bağımsız geçirdiği yıllarını anlattığı kitabının oldukça etkileyici ve marjinal fikirler barındırdığını söylemek yalan olmaz.

3) Hatasız Düşünme Sanatı – Rolf Dobelli

Neden bir şey sırf milyonlarca insan doğru olduğunu düşündüğü için daha doğru değildir? İnsanlık çok fazla ilerleme kaydetti ve şuan beynimizin optimize olduğu koşullardan çok daha farklı koşullarda yaşıyoruz. Bu durumun beraberinde getirdiği sistematik hatalar kariyerimize ve mutluluğumuza negatif etki yapıyor. Dobelli, seri şeklinde yayımladığı bu kitaplarında bu düşünce hatalarını anlatıyor.

4) Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman

Bu kitabı muhtemelen daha önce de duydunuz. Eğer tekrar karşınıza çıktıysa belki de bir şans verip okuma zamanı gelmiştir. Düşünme şeklinizi değiştirecek bu kitapta 1961 yılından beri süregelen önemli bilişsel psikoloji buluşları özetleniyor.

5) Akış: Mutluluk Bilimi – Mihaly Csikszentmihalyi

İşinizden keyif almanız yalnızca hayattan aldığınız keyfi belirlemez aynı zamanda bir şeyi ne kadar iyi yapabildiğinizi de gösterir. İnsanın gerçekten nasıl mutlu olacağını açıklayan Akış Teorisi’nin anlatıldığı bu kitap okunduktan sonra akıldan çıkmayacak kitaplardan olma özelliği taşıyor.

6) İnsan Vücudunun Öyküsü – Daniel E. Lieberman

İnsanın evrimi hakkındaki bilgilerin birinin yaşam şeklini değiştireceğini düşünür müydünüz? Değiştiriyor. Vücudunuzu anlayabilmek için nasıl evrildiğini bilmeniz gerekiyor. İnsan vücudunun 7 milyon yıllık hikayesinin anlatıldığı bu kitap hayatınızı değiştirebilecek nitelikte.

7) Görülmeyen Adam – Ralph Ellison

İnsanların görmeyi reddettiği için zamanla görünmez olan genç, isimsiz siyahi bir adamın hikayesi. Peki gerçek mi yoksa kurgu mu? Cevap çok önemli değil. 1952 yılında yayımlanan ancak hala geçerliliğini koruyan bu roman hayatın başkalarını anlamak olduğunu görmemizi sağlıyor.

8) İknanın Psikolojisi – Robert B. Cialdini

İkna bilimini öğreten klasikleşmiş bir kitap. Hayata, ilişkilere, işe ve amaçlarınıza bakışınızı değiştirecek bu kitap araştırma ve anektodlarla dolu.

9) İçedönüklerin Sessiz Gücü – Susan Cain

İçedönük insanların çoğu bu durumun farkında bile değil. Bu kitap ise kendinizi bilmek ve tanımak ile ilgili. “Olmadığınız biri haline gelmeye çalışmayın.”

10) Dünyadaki En Büyük Satıcı – Og Mandino

Sağlam bir kişisel gelişim kitabı arıyorsanız güzel bir haberim var: Buldunuz. Bu kitabı Og Mandino’nun yönlendirmesine göre okuduğunuzda hayatınız değiştirecektir.

Kaynak: https://ceotudent.com/tatilini-kitaplarla-gecirmek-isteyenlere-zihninizi-tazeleyecek-az-bilinen-20-kitap

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.