Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
İngilizce Dil Sınavına Hazırlanmak Hakkında İpuçları
Üniversite yatay geçiş detaylarını sizler için açıkladık.
Kurumlar arası yatay geçiş olarak da adlandırılan ortalama ile yatay geçiş, öğrencilerin belirli şartları sağlamak şartıyla farklı üniversitedeki eşdeğer bir programa geçişine imkan tanıyan bir uygulamadır. (Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş gibi)
Bu içerikte ortalama ile üniversite yatay geçiş şartları, yatay geçişin hangi tarihler arasında yapılacağı, hangi sınıflarda yatay geçiş yapılabileceği, yatay geçiş başvurularının nasıl yapılacağı ve yatay geçişte istenilen belgelerin neler olacağı ile ilgili detaylı bir içerik oluşturmaya çalıştık. Sorularınız varsa yazının alt kısmında yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa zamanda dönüş yapacağız.
Ortalama (AGNO-GANO) ile yatay geçiş hakkındaki bilgilere başlamadan önce “Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş” hakkında bir anektod vermek gerek diye düşündük. Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş, üniversiteye girdiğiniz yıl aldığınız puanla üniversite/bölüm değiştirmenize imkan tanımaktadır. MYP ile yatay geçiş hakkında detaylı bilgi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Üniversitelerin büyük çoğunluğu ortalama ile yatay geçiş başvurusu yapanları daha adil sıralamak adına YKS puanı, dil yeterliliği gibi ek şartlar istemektedir. En adil sistem de budur. Örnek vermek gerekirse Şırnak Üniversitesi İktisat bölümünde okuyan X öğrencinin ortalaması 4.00, İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünde okuyan Y öğrencinin ortalaması 3.99 ve her iki öğrenci de ODTÜ İktisat bölümüne ortalama ile yatay geçiş yapmak istiyor. Sizce ODTÜ yönetimi hangi öğrenciyi alır?
Şu bir gerçek ki İstanbul, Ankara ve İzmir’deki devlet üniversitelerinin kalitesi (Anadolu’daki birkaç üniversiteyi değerlendirme dışı tutarsak) diğer üniversitelere göre çok daha iyi. Ayrıca söz konusu üniversitelerde dersler de ciddi anlamda zor.
Bu kriter önlisans ve lisans programları için farklılık göstermektedir.
“Alttan dersi olanlar ortalama ile yatay geçişe başvuramaz.” tarzında genel bir kural olmamakla birlikte inceleme yaptığım tüm üniversiteler ortalama ile yatay geçişte alttan dersinin olmaması özel şartı getirmiş durumda.
Genel ortalama ile yatay geçişlerin hangi tarihlerde yapılacağı üniversitelerin inisiyatifindedir. Bu yüzden her üniversitenin yatay geçiş başvuruları farklı tarihlerde yapılmaktadır.
Tüm üniversitelerin geçiş takvimi farklı olduğu için geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin internet sitesini bu tarihler aralığında sık sık ziyaret etmelisiniz. Eğer geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin sitesinde bir bilgiye ulaşamazsanız öğrenci işlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
3 Mart 2019 tarihli Resmî Gazete’de Kurumlararası Yatay Geçiş Kontenjanları belirtilmiştir.
Kurumlar arası yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.
Başvurularla ilgili ön değerlendirmeyi, bu Yönetmelik çerçevesinde, ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması ve eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak Senato tarafından belirlenmiş olan kriterine göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır.
Yeterli şartları taşıyan aday olması halinde aynı sayıda asıl ve yedek aday belirlenir. Takvimde belirlenen süre içinde başvurmayan asıl adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır. Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin intibak programları, bu öğrencilerin yeni akademik yarıyıla diğer öğrencilerle aynı tarihte başlamasını sağlayacak biçimde yapılır.
Örneğin kurumlar arası yatay geçiş kontenjanı olarak geçiş yapmak istediğiniz üniversitede 4 kişilik kontenjan açıldıysa ve 100 kişilik bir başvuru yapıldıysa başvuru yapan öğrenciler arasında not ortalaması ile birlikte senato tarafından belirlenen kriterlere göre yapılan değerlendirme sonucunda 4 kişilik asil ve 4 kişilik yedek liste açıklanır.
Üniversitelerin yabancı dilde eğitim veren bir bölümüne ortalama ile yatay geçiş yapmak isterseniz öncelikle üniversitenin yeterlilik sınavına girmeniz gerekmektedir. Geçiş yapmadan önceki üniversitenizde hazırlık okusanız dahi buna bakılmaz. Dil konusundaki yetkinliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Çünkü her üniversitenin farklı yabancı dil eğitimi bulunmakta. Özetle ODTÜ ile Iğdır Üniversitesinin yabancı dil eğitim kalitesi çok farklıdır.
Bazı üniversiteler YDS ve TOEFL gibi sınavlardan belirli bir puanı almış olmak kaydıyla yabancı dil yeterliliğini gösteren belgeleri kabul etmektedir. Bu bilgilere üniversitelerin yatay geçişle ilgili yayınladıkları bilgilerden ulaşabilirsiniz.
Hayır yapılamaz. Bu yüzden Türkçe eğitim veren bir bölüme geçiş yapmanız gerekmektedir. Ancak Merkezi Yerleştirme Puanıyla bu şekilde bir geçiş yapabilirsiniz. MYP ile yatay geçişin detaylarına yazının üstünde yer alan kırmızı bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
“Kurumlararası yatay geçiş” veya daha çok bilinen tabirler “ortalama ile yatay geçiş” birden fazla yapılabilir. Burada önemli olan konu hangi sınıflarda yatay geçiş yapılabileceğidir. Yazının başlangıcında yer alan “hangi sınıflarda ortalama ile yatay geçiş yapabilirim?” başlıklı yazının içeriğinde yer alan sınıfları dikkate alarak birden fazla yatay geçiş yapabilirsiniz.
Sınıfta kalan bir öğrenci kurumlararası yatay geçiş yapamaz.
Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Yani herhangi bir sebeple kaydını donduran öğrenciler de ortalama ile farklı bir üniversiteye yatay geçiş yapabilir.
İsim yapmış 10’un üzerinde üniversitenin yatay geçiş yönetmeliğinde şu ibare yer almakta: “Disiplin cezası almış bir öğrenci ortalama ile yatay geçiş yapamaz!”
Evet geçiş yapabilirsiniz. Ancak burslu geçiş yapabilen çok az üniversite var. Bunun da şartları ağır.
A Vakıf Üniversitesinden B Vakıf Üniversitesine ortalama ile yatay geçiş yapmanız durumunda burslu okuyup okumama durumu geçiş yapacağınız üniversitenin inisiyatifindedir. Yatay Geçiş şartlarında mutlaka bu maddeye yer verilmekte. Detaylı inceleyerek bu konuda kararınızı verebilirsiniz.
Üniversitedeki aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.
Üniversitede ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.
Yatay Geçiş Başvuruları, geçiş yapmak istediğiniz üniversitenizin web sitesi üzerinden senatonun belirlediği tarihler arasında yapılmaktadır. Başvuru tarihlerini kaçıran adaylar için ek başvurular açılmamaktadır. Bu yüzden yatay geçiş başvuru tarihlerini kaçırmamanız gerekmekte.
Kurumlararası yatay geçiş yaptıktan sonra pişman olmanız durumunda her üniversite geri dönüş için belirli bir süre tanımaktadır. Önce geçiş yapılan üniversiteye yatay geçişin iptali; sonrasında da geri dönmek istediğiniz üniversiteye kayıt yenilemek için dilekçe vermeniz gerekiyor.
Açıkçası geri dönme ihtimaliniz hiç olmayabilir. Üniversite senatolarının belirlediği şartları dikkatli okumalısınız.
Her üniversite ortalama ile yatay geçiş sürecinde farklı belgeler isteyebilir. Genel olarak istenilen belgeler şu şekilde;
Yatay Geçiş Başvuru formu örneğinde başvuru şekli kısmı çok önemlidir. Eğer not ortalaması ile Türkiye’deki herhangi bir üniversiteden yine Türkiye’deki bir üniversiteye geçiş yapmak istiyorsanız “Kurumlararası Yurtiçi Yatay Geçiş” kutucuğuna tik atmanız gerekmektedir.
Başvuru formu sadece fikir edinebilmeniz amacıyla paylaşılmıştır. Bu formu kendi üniversitenizin sitesinden indirmeniz gerekmekte!
Kaynak: Unibilgi
2020 – 2021 YÖK Yatay Geçiş Bilgileri
İlgini Çekecek İçerikler;
Yorum Yaz