Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Selçuk Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Metin AKSOY kimdir?
Üniversite tercihi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler listesini sizler için derlemek istedik.
Malum üniversite sınavları tamamlandı. Peki şimdi üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Tercih edeceğiniz üniversitenin hangi şehirde olduğu ve bu şehrin imkanları da çok önemli değil mi? İşte bu yüzden üniversite tercihi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler çok önemli.
Özellikle kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız bu kriter çok önemli bir yer ediniyor. Örneğin Konya gibi bir şehirde üniversite tercihi yaptınız. Eğer ki Selçuk Üniversitesi öğrencisi olduysanız evinizi Bosna Hersek Mahallesi civarında tutmanız çok yararlı olacaktır. Eğer ki Konya Meram gibi bir yerden ev tutarsanız, üniversiteniz ile eviniz arasında 1 saatlik bir yolculuk olacaktır. Bu da sizin üniversite hayatınızın yıpranmasına sebep olacaktır. Ayrıca bir öğrenci olarak ulaşım masraflarınızı da düşünmeniz gerekli.
Kalacağınız yurdun tüm imkanlarını baştan sona öğrenin. Eğer gerçek anlamda kafanıza yatıyor ise sözleşmeyi imzalayın. Çünkü sözleşmenin çoğunlukla geri dönüşü yoktur. İlerleyen zamanda “Ben bu yurdu hiç sevmedim” deseniz bile o taksitleri ödemek zorunda kalırsınız. En önemli noktalardan biri ise yurt ücretlerine yemekler dahil mi yoksa değil mi? Yurt son giriş saat kaç? Bunlar eğer ki kafanıza yatıyorsa o yurdu tercih edin. Yurdun üniversiteye olan uzaklığı da önemli tabi ki. Özel servisi var mı? Varsa ne kadar sürede bir kampüse gidip geliyor bunları mutlaka sorun.
Eğer ki özel bir üniversite tercihi yapmak istiyorsan mutlaka maddi anlamda birikimin olması şart. İlerleyen dönemlerde ne gibi parasal sorun ile karşılaşacağını bilemezsin. Üniversite harcı ve kişisel harcamaların arasında sıkışıp kalmak eğitim hayatını kötü yönde etkileyebilir.
Üniversitelerin kendi bünyesinde bulundurduğu yemekhaneler vardır. Ancak hazırlanan menü ve yiyeceklerin lezzeti birbirini tutmayabilir. Genelde devlet üniversitelerinde 2 – 5 TL arasında yemek ücreti vardır. Bu kadar ucuz ise kesin kötüdür demeyin. Ciddi anlamda güzel yemek çıkartan üniversite yemekhaneleri var. Özel üniversiteyi tercih ettiysen yemekhane ücreti çok daha fazla olacaktır. Ayrıca bir çok üniversite yemek konusunda sorunları olan öğrencilerine özel menüler hazırlamakta. Bunlar arasında devlet üniversiteleri de mevcut.
Tercihini yaptığın üniversitenin mezunlarının yorumu oldukça önemlidir. Üniversite hayatları boyunca olumlu ve olumsuz nelerle karşılaşmışlar hepsi onların yorumlarında gizlidir. Özellikle sosyal medya üzerinden üniversitenizin ismini aratarak forumlarda ve sözlüklerde mezun olmuş öğrencilerin yorumlarını okuyun. Bir çoğu mutlaka acımasız olacaktır. Ama siz objektif olan yorumlara daha çok dikkat edin.
Üniversite kendini geliştirmen için muazzam bir fırsattır. Müzik, tiyatro, gezi, teknoloji gibi sosyal kulüplere katılım sağlayabilirsiniz. Sosyal kulüplerin en büyük artılarından biri hem sizi sosyalleştirir hem de organizasyonlara katılarak tecrübe kazanmanıza vesile olur.
Üniversitenin olduğu şehirdeki gezilecek yerleri, en ünlü yemekleri ve özellikle şehir halkının öğrenciye olan yaklaşımını mutlaka araştır. Eğer ki şehir halkının öğrenciye yaklaşımı iyiyse o şehirde çok mutlu olabilirsiniz.
Üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği Erasmus sizler için CV’niz için vazgeçilmez olmalı. Erasmus ile yurt dışında yabancı dilinizi geliştirip farklı kültürler hakkında tecrübe sahibi olabilirsiniz. Bir çok üniversite tercih döneminde Erasmus konusunda bolca reklam yapar. Asıl önemli olan üniversitenin her sene kaç öğrencisini Erasmus ile eğitime gönderdiğini belirtmesidir.
Eğer kendinize güveniyor ve şuan tercih ettiğin bölüm dışında başka bir bölüm daha bitirmek istiyorsan tavsiyemizi iyi dinle. Eğer bölümünüzde başarılı bir öğrenci olursanız ÇAP ve Yandal programları ile normal lisans eğitimin yanında başka bir bölüm daha okuyabilirsin. Üniversitenizin tercih ettiğiniz bölümündeki ÇAP ve Yandal programlarını mutlaka incelemeni tavsiye ediyoruz.
Yorum Yaz