On binler Furkan KOCAMAN için toplandı!

Sıradaki içerik:

On binler Furkan KOCAMAN için toplandı!

e
sv

Telefonunla Profesyonel Fotoğraf Çekmek Çok Kolay

335 okunma — 16 Mart 2019 08:22

Instagram’da 800 milyon kullanıcı var ve bu kullanıcıların 500 milyonu her gün Instagram’ı ziyaret ediyor. Bunların 250 milyondan fazlası da her gün en az bir fotoğraf paylaşıyor. Google’da en çok aranan konulardan biri “Instagramda takipçi artırma yöntemleri”. Biz söyleyelim: Adı Instagram da olsa başka bir şey de olsa, “İyi fotoğraf, her platformda hak ettiği yeri bulur.” 

Dünya üzerinde 5 milyar insanın %67’si akıllı telefon kullanıyor yani bu sayıda insan birer fotoğrafçı adayı. Usta fotoğrafçı Ara Güler’in de dediği gibi “En iyi fotoğrafı en iyi makine çekseydi, en iyi romanı da en iyi daktiloya sahip olan kişi yazardı. 

Yani önemli olan sadece cihazın teknik özellikleri değil. Işık, netlik, kompozisyon, derinlik, enstantane (doğru anı yakalama) ve birkaç teknik özellik. Bunların yanında küçük imkanlarla harika sonuçlar yaratacak birkaç prodüksiyon ipuçu paylaşacağız.

1. Çekeceğin nesne(ler) nerede durmalı?
Daha önce altın orandan bahseden bir yazıya yer vermiştik. Kompozisyon dediğimiz şeyin de temelinde altın oran yatıyor. Simetri, asimetri, canlı ve ölü alanlar. Şimdi örneklerle bahsedeceğiz.

 1/3 kuralı:
Fotoğraf kadrajının içini örnekte -olduğu gibi- ızgara şeklinde eşit şekilde 9’a bölündüğünü düşün. Fotoğrafta yer vereceğin kişinin veya nesnenin bunların kesişim noktasında yer almasına önem vermelisin.

• Sonsuz efekti yaratma: Fotoğraflayacağın objenin arkasına bir fon koy. Fonun eğimli bir şekilde gelmesine ve kadrajında bant vb. bulunmamasına dikkat et. Sonuç örnekteki gibi olacak. 

• Ölü alanın yaratıcı kullanımı: 1/3 kuralında yer alan 9 eşit parçaya bölünmüş alanın kesişim noktalarını kullanmak yerine, dışarıda kalan alanın içini kullanma yöntemi. Son zamanlarda Instagram’da karşımıza çok çıkıyor. İşte örnek:

2. Işığı çok iyi kullan
• Önemli bir ayrıntı, ters ışığa düşmek istemiyorsan güneşi kadraja almamalısın. “O kadar para verdik telefona yine karanlık çekiyor” dendiğine kulak misafiri olmuşsundur. 🙂 İşte bunlar hep ters ışık. Ters ışığınyaratıcı kullanarak yaratıcı silüetler çekmek istersen o ayrı. O konuda da dikkat etmen gereken nokta: 
    • Telefonla manuel netleme yapmak, 
    • Işığın kaynağını netlemek (silüet daha net çıkacaktır) 
    • Son olarak editleme programında dilersen kontrast değerini çok az yükseltebilirsin.

• Bir diğer konu, gün ışığının en iyi saatleri gün doğumundan sonraki bir saat ve gün batımından önceki bir saattir. Gölgeler sertliğini kaybetmiştir. Objeler ve kişiler gerçek renkleriyle fotoğrafa çıkar. Şimdilerde “İyi ışık yakalamak” denen şey aslında bu.

• Diyelim ki evde bir objenin fotoğrafını çekeceksin. Elinde güneş ışığından başka bir şey yok. Güneşin direkt vurmadığı bir camın kenarına masa koy, objeni masanın üstüne yerleştir. Masanın pencereye bakan kısmının karşısına bir ayna koy. Böylece fotoğrafını çekeceğin objenin ışığını-gölgesini dengelemiş olursun. İşte sana reflektör. Ayna yoksa alüminyum folyo da olur.

3. Doğru zamanlama
Fotoğrafçıların “enstantane” dediği bu kavram fotoğrafı hangi hızda ve hangi anda çekeceğinle ilgili. Bazı üst model telefonlar perde hızının ayarlanmasına imkan tanıyor. Telefonun buna uygunsa manuel çekim modunu kullanarak bu enstantane hızını azaltabilir ya da yavaşlatabilirsin.
Hareketli bir objeyi ya da kişiyi çekmek istediğinde, eğer obje veya kişiden daha hızlı perde hızına sahipsen çektiğin şeyi donmuş olarak görürsün. Yavaş kalırsan hareket halinde yakalarsın. Uzun pozlama tekniği ile çekilen fotoğraflar bu temele dayanıyor.

4. Renkler
Ters -kontrast- renkler yan yana geldiklerinde birbirini daha iyi gösterir. Örnek olarak: Kırmızı bir T-shirt’ün var ve pikniktesiniz diyelim. Gruptaki diğer arkadaşların da mavi tonlarında. Çimlere uzanıp çektiğiniz fotoğrafta en çok dikkat çeken sen olacaksın. 🙂

“Hangi renk ne ile yan yana daha iyi gider?” sorusunun teknik-bilimsel bir cevabı var. İlgini çekerse Adobe’un renk skalası önermek için yaptığı “Color wheel” uygulamasına bakabilirsin.

5. Görüntü kalitesini etkileyen konular
    • Dijital zoom:
      Dijital zoom, aynı piksel yoğunluğundaki fotoğraf karesini yakınlaştırarak azaltmak anlamına geliyor. Yani yakınlaştıkça kameranın piksel değerleri azalıyor. Onun için dijital zoom yapmak yerine objeye yaklaşarak çekmek daha sağlıklı olacaktır.

    • Fotoğraf kırpma:
      12 megapiksel yoğunluğunda fotoğraf çektiğimizi düşünelim. Bu 12 milyon pikseli 10cm’lik bir ekranda gördüğümüz için detayları bize çok iyi görünecektir. Fakat kırpma yaptığında o piksellerden vazgeçmen gerekiyor. Fotoğrafın kalitesi düşüyor.

    • Abartılı Filtreler:
      Kamera çekim yaparken beyaz ayarı, siyah-beyaz arasındaki renk skalası ve renkler arasındaki değişkenleri hesaplıyor. Abartılı filtreler kullandığında örneğin, turuncuyu kırmızıya dönüştürürken maviyi de mora dönüştürüyor olabilirsin. 
      Özellikle Instagram’ın artık karşımıza çok sık çıkan filtrelerini kullanmak yerine VSCO Cam filtrelerini kullanabilirsin. Ama onun da değerlerini abartmamakta fayda var.

6. Telefonda düzenleme programları                                                                                                                                                       

  • Snap seed: Fotoğraf profesyonellerinin bilgisayar ortamında uyguladığı en temel düzenlemeleri sağlayan bu program dünyada en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi. Google tarafından geliştirilmiş bu program, profesyoneller tarafından da tercih ediliyor.Snapseedi’i incelemek istersen:                                                          Android versiyon: https://play.google.com/store/apps/detailsid=com.niksoftware.snapseed&hl=tr                                                                                                                IOS versiyon: https://itunes.apple.com/us/app/snapseed/id439438619?mt=8
  • Adobe Lightroom Mobile: Bu program da Photoshop, Illustrator, Premiere gibi sanat yönetmenliği içeren en iyi programların sahibi Adobe’a ait. Telefondaki fotoğrafları düzenlemek için renk değerleri, doygunluk, canlılık, odaklama alanı, beyaz ayarı gibi birçok konuda düzenleme yapabileceğin bir program. Uygulamaya buradan erişebilirsin:                                                                                                                                                                                                                            Android versiyon: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile                                                                                                                                  IOS versiyon: https://itunes.apple.com/us/app/adobe-lightroom-cc/id878783582?mt=8

Kaynak: KampusteNeVar?

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.