Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Üniversite Sonrası Hayata Hazırlanmanın 4 Kolay Yolu
Staj başvurusu üniversite öğrencileri için zorlu serüven… Hayatlarımızı daha iyi standartlarda yaşamak için neredeyse çocuk denecek yaştan itibaren onlarca sınava hazırlanarak geçirdik. Girdiğimiz sınavlar ardından hep farklı derecelerde önem teşkil eden bir başka sınavı getirdi. Her sınavın en zoru olduğunu düşünürken üniversiteden mezun olup, iş arama serüvenine atılacağımız asıl hayatın başlayacağı gerçeğiyle yüzleştik.
Gömleğin bir düğmesi yanlış iliklenirse diğerleri de yanlış gider o yüzden üniversite yıllarında veya işe alım sürecinde atılan her adım bir sonraki adıma önayak olacaktır. Biz de iş hayatının en önemli adımı stajyerlik sürecinde staj başvurusu yaparaken dikkat etmeniz gereken noktaları listeledik.
1- İş başvurusu yapmak için şirketlerin portalları üzerinden açtıkları ilanları detaylı bir şekilde değerlendirmelisiniz. İlanın içeriğinde verilen niteliklere sahip değilseniz görüşme daveti alamayabilirsiniz. Örneğin; uluslararası bir şirkete başvuru yapıyorsanız iyi derecede İngilizce şartının arandığını ve hatta görüşme yapmadan önce yeterlilik sınavına tabii tutulabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Orta derecede İngilizce bilgisine sahip iseniz başarılı bir görüşme geçiremeyebilirsiniz.
2- Başvuru yaparken ön yazı yazmalısınız. Ön yazı, yöneticiye sizin hakkınızda özet bilgi verecektir. Kısa ve yalın olmalı. Ön yazınızda eğitim bilgilerinizden, çalışmalarınızdan, deneyimlerinizden ve kişisel özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Staj başvurusu yapıyor iseniz, staj yapacağınız tarihleri ve sigorta durumunuzu belirtmelisiniz. Zira okulunuzun zorunlu stajı yok ise zorunlu staj ilanlarına başvurmamalısınız. Gönüllü ilanlara başvuru yapıyor iseniz bunu da ön yazınızda belirtmelisiniz.
3- Ön yazınızı okuyan yöneticinin sizin hakkınızda özet bilgiye sahip olmak için okuduğunu unutmamalı ve bu nedenle kendi cümlelerinizi kullanmalısınız.
4- Bir şirkete alım dönemi dışında Cv’nizi göndermenizin başarısız bir girişim olduğunu ve hatta mailinizin okunmayabileceğini de bilmelisiniz.
5- Görüşme daveti aldıktan sonra internetten mülakatta sorulacak soruları araştırıp bu sorulara çalışmamalısınız. Görüşmecinin, mülakat esnasında sorduğu sorulara doğaçlama cevaplar vermenizin aslında daha değerli olduğunu bilmelisiniz. Çünkü görüşmecinin amacı sizin gerçek düşüncelerinizi öğrenmek olduğunu unutmamalısınız. İş ortamında mutlu ve huzurlu olmak istiyorsanız doğru işte ve pozisyonda çalışmalısınız. Hakkınızda doğru bilgiye sahip olmayan yönetici sizi yanlış departmana yerleştirebilir ve iş hayatında mutsuz olmanıza sebebiyet verebilir.
6- Referans yazarken dikkatli olmalısınız. Hakkınızda iyi yorum yapmayacağını düşündüğünüz, tatsızlık yaşadığınız bir referans yazmamalısınız. Referans araştırması yapacak yönetici, referansınızla görüşmesinden sonra hakkınızda olumsuz karar verebilir. Aynı şekilde referansınızın fazla iyi (!) yorum yapması yöneticinin hakkınızda fazla beklentiye girmesine sebep olacaktır.
7- Görüşmeye giderken kıyafetinize özen göstermelisiniz. Mevlana’nın dediği gibi “İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.” Görüşmecide iyi bir ön izleme oluşturmanız görüşmenin seyrine etkili olacaktır.
8- Görüşmeye gittiğiniz şirket hakkında araştırma yapmalısınız. Yöneticinin size şirketle ilgili yönelteceği soruya hazırlıklı olmalısınız. Bu sayede çalışmak istediğiniz kurum hakkında bilgi sahibi olduğunuzu karşı tarafa geçirmiş olursunuz.
Kaynak;
youthall
Yorum Yaz