Üniversiteler Uzaktan Eğitim Olduğundan Kiralıklar Boş Kaldı

Sıradaki içerik:

Üniversiteler Uzaktan Eğitim Olduğundan Kiralıklar Boş Kaldı

e
sv

Ridaniye Savaşı Mısır’ın Fethi

364 okunma — 28 Eylül 2020 11:24

Ridaniye savaşı Osmanlı Tarihi açısından çok mühim olduğu için savaşın detaylarını bu başlık altında ele aldık.

Kudüs ziyaretinden sonra ordugaha dönen Yavuz Sultan Selim Gazze’de Sinan Paşa ile buluşup Mısır yürüyüşü için bir toplantı gerçekleştirdi. Burada gidiş yolunun zorluğu asker yetersizliği gibi sorunlar karşısında sıkı bir muhalefete maruz kaldı. Bu muhalefetlerin başındaki isim olan, Hüseyin Paşa’nın çadırını başına yıktırarak idam ettirdi. Böylece ordu içinde muhalif bir isim istemiyordu.

Ridaniye Savaşı Hazırlıkları

Yola çıkmadan önce ordu güzergahı belirlenmiş idi. 9 Ocak 1517 tarihinde yola çıkan Osmanlı ordusu büyük bir susuzluğun yaşandığı Ariş’e 11 Ocak’ta vardı. Ardından 16 Ocak’ta da Salihiye’ye ulaşıldı. Burada yeterince su kaynağı bulunmaktaydı. Aslında Tomanbay, Osmanlı ordusu Salihiye’deyken saldırmayı planlıyordu. Fakat Osmanlı ordusu savunma konusunda çok iyi olduğu için bu savaşta saldıran değil savunan konumda olmak istediği için bekledi. Tomanbay, Kahire surları önünde Mukattam Dağı’ndan Nil Nehri’ne kadar hendek kazdırdığının haberi ordugaha ulaşmıştı. Bunun üzerine psikolojik harp uygulamak isteyen Yavuz Sultan Selim uydurma haberler çıkartarak, Mısır içerisinde karışıklık çıkarmak istemiştir.

Osmanlı ordusu Hayır Bey’in vasıtasıyla Memlük stratejisini öğrenmiş oldu. Böylece Mukattam Dağı’nı geçmeyip etrafından dolanarak Memlük toplarını imha etmiştir. İki ordunun asker sayıları ise 20.000 civarında idi.

Ridaniye Savaşı

Memlük süvarilerinin Osmanlı ordusunu üzerlerine çekme girişimleri karşısında Osmanlı birlikleri düzenli bir şekilde cevap vermiştir. Memlük topçu birliklerinin menziline girmeden Mukattam Dağı’na doğru yönelen Osmanlı birlikleri sayesinde, Memlük ordusu tekrardan düzen almak zorunda kalmış ayrıca Memlük topları saf dışı kalmıştır. Osmanlı piyadelerinin ağır top ve tüfek atışları arasında kalan Memlük ordusu ağır bir şekilde hırpalanmıştır. Tüfekçilerin harekete geçmesi ile Memlük ordusunun sol kanadı etkisiz hale getirildi. Buna karşılık Tomanbay, Osmanlı ordusunun Sağ kanadına baskın yapmayı denemiş, sonucunda Osmanlı vezir-i azamı Sinan Paşa vefat etse de Osmanlı ordusu Tomanbay’ı geri püskürtmeyi başarmıştır. Yaklaşık 7-8 saat süren savaş sonucunda Tomanbay ve Memlük ordusu dağılmış yanındaki adamlarla birlikte kaçmak zorunda kalmıştır. Böylece Kahire’nin kapıları Osmanlı Devleti’ne açılmış oldu.

24 Ocak 1517 tarihinde Kahire’ye giren Osmanlı birlikleri burada çetin bir savunma ile karşılaştı. Yunus Paşa durumu halledemeyince güvenlik sebebiyle ordugahta duran Yavuz Sultan Selim bizzat harekete geçerek savunmayı kırdı. Ve 15 Şubat 1517 tarihinde Mısır Tahtına oturdu. Burada halka güvence verecek emannameler yayınladı ve kendi adına hutbe okuttu.

10 Şubat’ta yapılan divanda Tomanbay için bir af kaleme alındı. Tomanbay’dan gelen mektupta Sultanın Mısır’dan çekilmesi durumunda kendisine itaat edeceği ve adına hutbe okutturacağını beyan etti. I. Selim buna binaen kendisine itaat etmesi durumunda Mısır idaresini ona teslim edeceğini bildirse de Tomanbay bu vaade inanmadı ve gelmedi. 15 günlük kovalamanın ardından 30 Mart 1517 tarihinde ele geçirilen Tomanbay idam edildi.

Mısır’ın fethi ile birçok kutsal emanet Osmanlı eline geçerek İstanbul’a getirildi. Memlükler devrinin kapanması ile İslam halifeliği Osmanlı eline geçerek büyük bir prestij kazanılmış oldu.

Sosyal Medyadan Bize Ulaşmak İçin:

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.