Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Konya’da Ayakkabı Kutusu İçinden Silahlar Çıktı!
Üniversite hayatına başlangıçtaki en büyük sorulardan birisi öğrenci evi. Çıkmalı mıyım? Eğer ki öğrenci evine çıkacaksam nelere dikkat etmeliyim?
Üniversiteniz tam olarak nerede ise öncelikli olarak oraya yakın bir mahalleden öğrenci evi tutmanız sizin faydanıza olur. Eğer öğrenci evini uzak bir yerden tutarsanız toplu taşımaya dikkat etmenizde fayda var. Sınav döneminde ve özellikle kış aylarında çok büyük sıkıntılar çekersiniz.
Günümüzde emlakçılardan ev tuttuğunuz zaman kiranız örnek verelim 1000 TL ise ayrıca 1000 TL’de emlakçı komisyonu vermeniz gerecektir. Bu da daha ilk seneden sizi maddi anlamda büyük sıkıntıya sokacaktır.
Öğrenci evi deyip geçmeyin. Eğer ki eve çıkacaksanız mecburen bazı maddi durumları göz önünde durdurmanız gerekmektedir. Evi ilk tuttuğunuzda oluşacak masraflar vardır. Ortalama fiyatlar ile size örnek verelim. Bunlar;
Öğrenci evine çıkmanın size ortalama masrafı toplamda 4770 TL tutuyor. Eğer ki siz 3 kişi ortak şekilde eve çıkarsanız. Öğrenci evine ilk giriş fiyatı kişi başına 1590 TL tutuyor.
Peki bununla kalıyor mu? Tabi ki hayır. Öğrenci evine ilk girişte 1590 TL veriyorsunuz ama peki ya sonrası? Öğrenci evi her ay düzenli olarak ortalama ne kadar masraf tutacak? İşte bunlar ise;
Öğrenci evine çıkacaklara tavsiyeler olarak ortalama her ay masrafınız 1800 TL tutacaktır. Eğer ki öğrenci evine 3 kişi çıkarsanız kişi başı masrafınız ise 600 TL olacaktır. Kısacası öğrenci evine çıkmadan önce mutlaka bunları göz önünde tutun.
İşte gelelim en önemli konulardan birine. Ev arkadaşı tercihiniz üniversite hayatınızı rezil de edebilir vezirde. Genellikle öğrencilerin tercihi en yakın arkadaşları oluyor. Ama unutma, dışarıda gördüğün en sevdiğin arkadaşının ev hayatı en nefret ettiğin arkadaşına çevirebilir. Mutlaka bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle maddi durumu ev masraflarını sorunsuz şekilde idare edecek birini seçmeniz de önemli. Her ay emlakçı veya ev sahibinin “kira günü geçti.” telefonları ve mesajlarını almak istemiyorsanız bu çok önemli bir detaydır. Temizliğe önem verecek arkadaşları tercih etmeniz sağlığınız açısından da önemli bir detay. Belirli kurallarınız olsun mutlaka. Bu kurallar katı olmasın lakin uyulmasına özen gösterilsin. Eğer ilk haftayı iyi bir şekilde atlatırsanız büyük ihtimal tüm sene iyi geçecektir.
Eve çıktığınızda her şey önce çok güzel gelir. Rüya gibi zamanlar bekleyebilirsiniz. Ama mutlaka ev için özellikle kasa defterine benzer bir defter tutun. “Bugün ben halledeyim sonra aramızda hallederiz.” gibi cümlelerden kaçının. Biliyoruz ki öğrenci evi arkadaşları birbirini çok sever ancak maddi konuda ilk başta olan güzellikler sonra zulüm gibi gelebilir. Bunun önüne geçilebilmesi için kim neye ne kadar para vermiş mutlaka hesabını tutun. Böylelikle aranıza nifak tohumları ekilmez. Güzel bir öğrenci evi hayatı yaşarsınız.
Eve gelecek misafirleri kalıcı mülteci sınıfına sokmayın. Bunlar ev arkadaşlarınız arasında büyük sorunlar yaşamanıza sebep olabilir. Öğrenci evi kurallarında bunu belirtmeniz de fayda. Tabi ki eve arkadaşlarınız gelsin, hep birlikte yemek yiyin, eğlenin ancak kalıcı mülteci boyutuna ulaşan bir misafire sahip olursanız olaylar sıkıntıya girebilir. Genellikle öğrenci evi önünde yığınla çift ayakkabılar olur. Bunlara dikkat edin. Tavsiyemize uyacak arkadaşlar ilerleyen zamanda bize dua edeceklerdir.
İşte geldik kuru fasulyenin faydalarına. Şimdi öğrenci evi kurallarında öncelik tabi ki temizlikten yana olmalı. İlk haftalar da ev muhakkak ozon kokularıyla dolacaktır. Ama önemli olan bunu ilerleyen zamanlarda da yapabilmek. Herkes kendi odasından sorumludur elbet önemli olan nokta ortak kullanım alanları. Herkesin farklı huyları olacaktır. Kimi banyo temizliğine kimi ise mutfak temizliğine takık olabilir. Öncelik tüm ortak kullanım alanlarının temiz olmasına önem göstermektir. Sene içinde kendinize belirli günleri temizlik günü ilan edin. O günleri ev arkadaşlarınız ile birbirinize vakit ayırarak evinizi temizleyin. Bu hem evinizi temiz tutmaya hemde ev arkadaşı bağlarının güçlenmesine sebep olacaktır.
Şimdi siz neden bulaşık konusunu farklı bir başlıkta açtığımızı merak ediyorsunuz değil mi? Bunun sebebi şudur. Eğer bugün değil yarın yıkarız mantığı ile hareket ederseniz öğrenci evi değil bir çöp eve sahip olursunuz. Bulaşık yıkamak çoğu öğrenci için zulümdür. Bunun önüne geçmek için yemeği yapan arkadaşınız var ise bulaşığı o gün siz yıkayabilirsiniz. Veya yemek sırası yapıp ardından bulaşık sırasını da ayarlayabilirsiniz. Bu evinizin düzenli olmasına ve ev arkadaşlarınız ile muazzam bir ilişkiye sahip olmanıza yarayacaktır.
İlgini Çekecek Diğer İçerikler;
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edebilirsin;
Yorum Yaz