Açıköğretim Sınavı Giriş Bilgileri Açıklandı!

Sıradaki içerik:

Açıköğretim Sınavı Giriş Bilgileri Açıklandı!

e
sv

Konya Üniversite Bölgesinde Neden İftar Çadırı Yok?! (Özel Haber)

48 okunma — 16 Mayıs 2019 05:07

Uzun yıllardır öğrencilerin merak ettiği en önemli konulardan birisi de Konya’da üniversite bölgelerinde Ramazan Ayı’nda neden iftar çadırı kurulmadığı

Son günlerde yoğun olarak öğrencilerden “Konya’da iftar çadırı var mı?” benzeri bir çok mesaj alıyoruz. İslam başkentliği yapmış Konya’da “Ne yazık ki bu sene de iftar çadırı yok.” diye cevap vermek bir Konya markası olarak bizim en çok rahatsız olduğumuz konulardan biri.

Yıllar önce Ramazan Ayı boyunca her gün kurulan iftar çadırları olur, durumu olan veya olmayan herkes o çadırlara gider hep birlikte iftarlarını yaparlardı. Lakin özellikle üniversite öğrencilerinin en yoğun yaşadığı Bosna Hersek Mahallesinde en son toplu iftar eski köftecilerin olduğu yerde 2018 yılında yapıldı. Yapılan iftar ise sadece 1 günlüktü. Evet yanlış duymadınız sadece bir gün!

2018 | Bosna Hersek Mahallesi İftar Organizasyonu

İftar yapılmıştı yapılmasına ama hatırlayanlar mutlaka vardır, sanki iftar organizasyonu değil de bir miting organizasyonu gibiydi.

İftardı ama amaçtan biraz sapılmış gibiydi. Bir elin verdiğini ötekinin görmemesi durumu orada yansıtılmamıştı . Ama yine de böyle bir iftar programını hazırlayan emek veren herkese şimdi bile şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz.

Ramazan’nın ilk haftası geçmesine rağmen hala iftar çadırı yok.

Neredeyse yüz bin öğrencinin yaşadığı Bosna Hersek Mahallesi‘nde hala iftar çadırı kurulmadı. Buradaki öğrencilerin bir çoğu memleketinden uzakta, ülkenin geleceği için ter döken gençlerden oluşuyor. Her anlamda gençlerin öneminden bahsediyoruz lakin açlar mı yoksa toklar mı diye soran, sahurunu nasıl yapıyor, orucunu iftarda nasıl açıyor diye soran ne yazık ki yok.

Bir çok kesimde “Eğlenmeye para buluyorlar, eğlenmek yerine yemek yesinler..” gibi söylemlerde bulunuyor ne yazık ki.

Yetkililere konu ile alakalı soru sorduğumuzda ise cevap alamıyoruz. Halk üzerinde ise “Suriyeliler dolar, herkes oruç mu tutuyor?” gibi bir algı var. Lakin öğrencilerden oruç tutmayanlar olsa da büyük bir iftar çadırı kurup, mübarek olan Ramazan Ayı’nda soframızı paylaşmanın huzur ve bereket getireceğine inanıyoruz.

İftar Çadırları Yerine İsraf Çadırları Mı Kuruluyor?

Ramazan’da Müslümanlığın gereği olan gösterişsiz şekilde öğrencilere, durumu olmayan halka yardım eden bir çok sanayi kuruluşu, esnaf, kişiler var. Buna şahit olduklarımız da var. Ne yazık ki çoğunlukla bizim gördüğümüz ise şatafatlı iftar ve Ramazan davetleri. Öyle davetler ki, davetiyeleri bile kocaman ve şatafatlı.

Yapılan israf ile yapılmıyor diye sitem ettiğimiz 30 günlük iftar çadırı belki de 2 yıl üst üste kurulabilir. Davetler yapılmasın demiyoruz kesinlikle ama bir tarafta böyle bir eksiklik varken neden bu gösteriş diye sormadan da edemiyoruz.

Öğrenci Bölgelerine Neden İftar Çadırı Kurulmalı?

Ülke ekonomimizin son dönemlerde büyük sıkıntılardan geçtiği hepimizin malumu. Öğrencilerin de bu durumdan büyük bir şekilde etkilendiğini görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, geçen sene alınan burs ile en uygun alışveriş merkezinden 4 poşet ürün alınabilirken şuan belki de 2 poşet ürün zor alınıyor. Mutfak ürünlerinin fiyatları ateş pahası. Asgari ücret ile bile zor geçinen aileler varken öğrencileri Ramazan Ayı’nda düşünmemek ise üzücü bir durum.

Dışarıda her gün iftarını yapacak öğrenciler için ortalama menü fiyatları 20 TL’den başlıyor. 30 gün boyunca iftarını dışarıda yapmak zorunda olacak öğrencilerinin 1 ay sonunda ödeyeceği para miktarı 600 TL. Öğrenci bursu 500 TL!

Öğrencilerin imdadına yetişen ise üniversitelerdeki yemekhaneler. Örneğin Selçuk Üniversitesi Yemekhanesinde (SOTE) iftar menü fiyatı 2,75 TL.

Peki Ne İstiyor Bu Bosnamm? Derdi Ne?

Zaten ailelerinde uzakta çoğunluğu zor geçinen üniversite öğrencilerine iftar çadırı kurmak aslında belediye ve dernekler için ilk sırada olmalı. Elbette bize bu haber yüzünden tepki gösterecek merciler ve kişiler olacaktır. Bizim en büyük amacımız öğrencilerin sesi olmak ve inanın bunun için elimizden geleni yapıyoruz. İsteğimiz ise oldukça makul.

Büyüklerimizden ricamız üniversite öğrencilerinin sesini duyarak, kalan günler için üniversite bölgelerine iftar çadırlarının kurulması, İslam Başkentliği yapmış huzur şehri Konya’nın diğer illere örnek olmasıdır. Buradan mezun olacak üniversiteli öğrencilerin, Konya şehrinin onlara nasıl kucak açıp sahip çıktığını her yerde anlatmasıdır.

https://bosnamm.com/haberler/bosna-hersek-mahallesi-denilince-akla-gelen-10-sey/
https://www.instagram.com/p/BxdrUVojMNy/?utm_source=ig_web_copy_link
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.