Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Dünya’ya Göktaşı Çarparsa Ne Olur? (Video)
Malezya’da yaşayan bir genç kız, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla takipçilerinden yaşaması ya da ölmesi için oy vermelerini istedi. Çoğunluğun kararı ölüm şeklinde çıkınca genç kız hayatına son verdi.
Sosyal medya gençleri oldukça fazla etkiliyor. Çevrenin etkisine daha açık olunan bu yaşlarda gençler, sosyal medyadan gelen etkileşimlerden daha çok etkileniyor.
Malezya’da yaşanan bir olay, bu durumun ne kadar ileri gidebileceğini de açık şekilde gözler önüne serdi.
Ülkenin doğusunda yer alan Salavak eyaletinde yaşanan olayda, adı açıklanmayan 16 yaşındaki bir genç kız, Instagram hesabından yaptığı anket sonucunda intihar etti.
Bir anket paylaşan genç kız, takipçilerine “Gerçekten önemli. Bana ölüm ya da yaşamı seçme konusunda yardım edin” dedi. Şıklara ise ölüm ve yaşamı koydu. Ankete katılan kullanıcıların çoğu tercihini ölümden yana kullandı.
İddialara göre genç kız bu anket sonucu üzerine intihar etti. Polisin yaptığı incelemelerde ankete katılanların %69’unun ölümü seçtiği belirlendi.
Olayın duyulması ülkede büyük tartışmalar da başlattı. Avukat ve milletvekili olan Ramkarpal Singh, genç kızın ölmesine oy veren kişilerin intihara teşvik ile suçlanmaları gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Singh, insanların yaşam seçeneğini tercih etmeleri durumunda genç kızın hayatta olacağına inandığını belirterek, “Kullanıcıların çoğu, kendi hayatına son vermek konusunda cesaret vermeseydi genç kız bugün yaşıyor olur muydu? Eğer profesyonel yardım alması önerilseydi bunu yapar mıydı? Gerçekten kullanıcıların yüreklendirmesi hayatına son verme kararını etkiledi mi?” sorularını sordu.
Singh, intihara teşebbüsün ülkede suç olduğunu ve bu yüzden insanları intihara teşvik etmenin de suç olması gerektiğini söyledi.
Malezya’nın Gençlik ve Spor Bakanı Syed Saddiq Abdul Rahman, yaşanan trajedinin ülkedeki ruh sağlığının tartışmaya açılması gerektiği ihtiyacını ortaya koyduğunu söylüyor. Rahman, gençlerin ruh sağlığından endişeli olduğunu ve bu konunun ulusal çapta tartışılması gerektiğini söyledi.
Yaşanan olay bir kez daha gözlerin sosyal medya mecralarına çevrilmesine sebep oldu. Instagram, şubat ayında bir açıklama yapmış ve kendine zarar verme fikri içeren içeriklerin gizleneceğini söylemişti. Bu gelişme, 2014’te intihar eden 14 yaşındaki Molly Russell’in vakasından sonra gündeme gelmiş bir özellikti.
Yorum Yaz