Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Fabrika Patlamasında Üniversite Öğrencisi Hayatını Kaybetti!
Türkiye’nin yerli otomobil çalışmalarının başındaki isim Gürcan Karakaş, yeni bir açıklamada bulundu.
Türkiye, uzun zamandır yerli ve milli otomobil üretmeyi amaçlıyor. Yeni otomobilin alelade bir araç olmaması ve küresel piyasalarla rekabet edebilmesi amaçlanıyor.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, yola çıkış amaçlarının otomobil üretmek olduğunu ancak bugün bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola koyulduklarını söyledi. Karakaş’a göre küresel piyasalarda rekabet edebilmek için farklılaşacakları nokta da burası.
Karakaş, “Geleceğin Hikayesi: Yarının Hikayesi Bugünden Yazılır” temasıyla düzenlenen Forum İstanbul 2019’da konuştu. “Geleceğin Endüstrisini Kurmak İçin Sürecin Neresindeyiz?” başlıklı oturumda konuşma yapan TOGG CEO’su, sanayi devriminin topluma getirdiği değişikliklerle sözlerine başladı. Daha sonra otomobil açısından gelen değişikliklerden bahseden Karakaş, “İlk sanayi devrimiyle buhar makinesinin icadıyla buharla çalışan otomobiller çıktı. İkinci sanayi devrinde özellikle otomasyonun devreye girmesiyle malum Ford’un T Model aracı ilk seri olarak üretilen araçtı ve daha sonra buhardan, kömürden, elektrik ve petrole dönüşü görüyoruz. Bununla birlikte içten yanmalı motorların artık otomobillerden uçaklara kadar yayıldığını görüyoruz. Daha sonra 3’üncü sanayi devriminde elektronikle beraber otomasyonun çok ciddi boyutlara ulaştığını ve özellikle otomotiv sektöründe de otomotivin tüm dünyaya yayılmasını sağladığını söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.
Karakaş, otomotiv teknolojisinde çoklu uzmanlık gerektiğini söylerken, özellikle 4. sanayi devriminin üzerinde durdu. “Baktığımızda her yenilik, sanayideki her gelişme rekabetçiliği artırıyor. Çünkü verimliliği artırıyor. Verimlilik ve rekabetçilik arttığı zaman refah artıyor. Dolayısıyla herkesin temel motivasyonu refahını artırmak için, verimliliğin artırmak ve verimliliğini artırmak için de yeni teknolojiler geliştirmek.” diyen CEO, dijitalleşme ve nesnelerin internetinin yeni iş imkanları ürettiğini söyledi.
Araçların artık bir taşıma aracı olmadığını, dijital anlamda dönüştüğünü söyleyen Karakaş, dördüncü sanayi devriminde rekabetçilik ve verimliliğin artabileceğini, güvenlik ve kalite konusunda iyileşmeler olacağını söyledi.
Yakın zamanda eski otomobil üreticilerinin bilgi ve yetkinliklerinin eski hale geleceğini savunan Karakaş, elektrikli otomobillerle birlikte yeni bir dönemin ortaya çıkacağını söyledi. TOGG CEO’su, 2035 yılında sektörde kazancın büyük kısmının otonom araçlarda olacağını, bu pastadan pay almak için bugünden yola çıkmak gerektiğini de söyledi. Karakaş, “Türkiye’nin 50 yıldan beridir de klasik otomobilde tecrübe sahibi olduğunu düşündüğümüz zaman biz Türkiye’nin gençleriyle Türkiye’nin dinamiğiyle ve küresel anlamdaki yetkinliklerle ciddi bir değer yaratabiliyorsunuz. Biz 8 kriter belirledik. Dünyada otomobil üretmek isteyen, mobilite ekosistemi yaratmak ve oluşturmak isteyen birçok şirket var ama yapamıyorlar. Çünkü bu işin başarısı için gerekli 8 kriterin hepsini eş zamanlı uygulayamıyor veya aynı anda yerine getiremiyorlar. Başarı için ilk temel kriter bir fırsatın olması, doğru zamanda doğru yerde, doğru ekiple doğru yetkinlikte olmak, ki bu şartların hepsi bizde mevcut.
İkincisi Küresel rekabet gücüne sahip bir marka yaratmak ve hedeflenen pazar payına ulaşmak için gerekli ürün portföyünü oluşturmak, bir araçla değil seçim potasına girmek için en az 3-5 araçla pazarda olmak. Maliyet hedefini ve araç başına hedeflenen karlılığı yakalamak. Ülkemize ait fikri mülkiyet hakları ortaya çıkarmak. Konusunda uzman çok yönlü kişilerden oluşan bir takım ve müşteri odaklı, çevik ve özerk yapısı olan bir organizasyon yaratmak. Dünya standartlarında kalite yakalanması bir yana bu hedef de aşılarak beklentilerin üzerinde olumlu sürprizler yapmak. Akıllı araç ile akıllı nesnelerin bağlantısı. Otonom sürüş ile 3. Yaşam alanına dönüşmesi ve mobilitenin sadece ulaşım olmaktan çıkıp nesnelerle bağlantılı bir servis haine dönüşmesi, yani bir ekosistem ortaya çıkarmak ve son olarak uzun soluklu kararlılık ve yatırım gücünü ortaya koymak.” dedi.
10’dan fazla odak grubunda 2000’den fazla kişiyle görüştüklerini söyleyen CEO, aracın Türk insanının beklentilerine göre şekilleneceğini söyledi. Karakaş, sözlerini “Yani biz Türkiye için Türkiye’nin hamuruyla, fikri ham maddesiyle ama küresel ortamda rekabet edebilecek bir otomobille başladık ve otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktık. Ve farklılaşacağımız nokta da budur.” şeklinde tamamladı.
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/otomobilden-fazlasini-yapmak-uzere-yola-ciktik-4621449/
Yorum Yaz