Beden Dilini Geliştirmek İçin Yapman Gerekenler

Sıradaki içerik:

Beden Dilini Geliştirmek İçin Yapman Gerekenler

e
sv

Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul

560 okunma — 22 Temmuz 2020 23:19

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Fetih Süreci

Fatih Sultan Mehmet dönemi Osmanlı tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Onun zamanında artık Osmanlı merkezi bir devlet, sonrasında ise bir imparatorluğa dönüşmüştür. Bunun en belirgin özellikleri İstanbul’un fethinin tasarlanması ve gerçekleşmesinden sonraki siyasi hedefler, cihanşümul bir ebedi devlet anlayışının oluşturulması gibi özellikleri sıralayabiliriz.

Fatih Sultan Mehmet’in öncelikli hedefi başarısız olarak addedildiği ve bir darbe sonucunda tahttan indirilişinin izlerini bertaraf etmek olmuştur.

 Fatih Sultan Mehmet, 18 Şubat 1451’de tekrar tahta geçince hedefleri, Çandarlı Halil Paşa’nın nüfuzunu kırmak, yeniçerileri hükümdarın otoritesine boyun eğdirmek ve atılgan bir gaza siyaseti ile İstanbul’u fethetmek olmuştur.

II. Mehmet tekrar tahta oturduktan sonra içte ve dışta sorunlar vardı. Dışarıdaki devletler onun başarısız bir padişah olacağını düşünmüş ve Osmanlı idaresine sert bir darbe vurmak istemiştir. II. Mehmet bu konuda geçici olsa da bazı tavizleri kabul etmiş ve sükuneti sağlamıştır. Sükunet sağlanınca artık İstanbul için hazırlıklara başlanmıştır.

Fatih Sultan Mehmet Fetih Hazırlıkları ve Mücadele

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethi için öncelikle Anadolu hisarının tam karşısına Rumeli hisarını yaptırdı. Böylece şehre iaşe ve ikmal bağlantısı kesildi. Bu bile bir savaş sebebi sayılabilirdi. Nitekim XI. Konstantinos’tan şehri teslim etmesini talep ederek resmen savaş ilanında bulundu.

 Osmanlı tarihinin en önemli dönüm noktası olan savaş 6 Nisan 1453 yılında Macar top üstadı Urban tarafından dökülen topların ateşlenmesi ile savaş başladı. Nihayet uzun bir kuşatma sonucunda 29 Mayıs 1453 yılında şehir fethedildi.

 İstanbul fethedildikten sonra artık yeni bir imparatorluk ideali belirmiş gelecekte siyasi ve kültürel ilerlemeye dayanak olan adımlar atılıyor ve Osmanlı klasik çağı başlıyordu.

Fetihten Sonra İstanbul

İstanbul’un fethinden sonra şehir yeniden restore edildi ve bir dünya şehri haline getirilmeye çalışıldı. Fakat onu fetheden komutan saltanatında bu şehrin bir dünya şehri olduğunu göremedi.

Fetihten Sonra Fatih Sultan Mehmet

II. Mehmet hem gazilik hem de sultanlık unvanını atalarından miras olarak almıştı. Fakat İstanbul’un fethi sayesinde bu iki sıfata bir yenisini daha ekledi: İkinci Roma’nın sahibi olarak kendine ‘‘Kayser’’ yani imparator unvanını aldı.

Fetihten Sonra Dünya

II. Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi Batı dünyasında şok etkisi yaratmış idi. Papa derhal haçlı birliğinin kurulmasını ve Osmanlı üzerine yürünmesi gerektiğini belirtiyordu. Bunun üzerine Venedik ve Ceneviz kolonilerinin üzerine yürünmesi gerektiğini belirtmişti Fatih Sultan Mehmet Han. Venedik ve Ceneviz kolonilerinin üstüne giden Mehmet onları vergi karşılığında ticaretlerine devam edeceklerini söyledi. Böylece Papa’dan uzaklaştırdı. Macarlar ise artık eski günlerinde olmadıklarından çok etkili değillerdi.

Fatih Sultan Mehmet’in Kişiliği ve Saltanatı

Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul
II. Mehmet Han

 Fatih Sultan Mehmet Han, kişilik ve saltanatı bakımından döneminin en entelektüel, bilime açık, yenilikçi ve en çağdaş yöneticilerinden biri idi. Bu özellikleri sayesinde geçişini, İstanbul’un fethedilmesinin katkıları ile halka ve tüm dünyaya unutturmuş, adeta bir cihan padişahı olmuştur. Fatih Sultan Mehmet yaptığı bir çok sefer ile ülke topraklarını genişletmiş, Osmanlı Devletini bir devlet iken bir imparatorluğa dönüştürmüştür.

Sosyal Medyadan Bizi Takip Etmek İçin Buradan Ulaşabilirsin;

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.