Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Konya KYK İl Müdürlüğü Nerede? Nasıl Gidebilirim?
Elon Musk Neuralink adında insan beynini bilgisayara bağlayan cihazı tanıttı.
Adını daha çok kurucusu olduğu SpaceX ve Tesla şirketleri ile duyduğumuz Elon Musk, az önce bir diğer şirketi Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüzünü tanıttı. Musk ve ekibi, abartısız bir şekilde insanlık tarihine damga vurdu ve yeni bir çağın başlangıç fitilini yaktı.
SpaceX’in yeniden kullanılan roketleri ve Mars projesi, Telsa’nın otomotiv devrimi yaratan elektrikli ve otonom sürüş sistemleri ve şimdi de insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink… Elon Musk’ın kurucusu olduğu bir şirket daha, teknoloji ve insanlık tarihinin kırılma anlarından birisini gerçekleştirdi. Musk’ın gerçekleştirdiği sunumda bir insan beyni bilgisayara bağlandı.
Her ne kadar insan beynini bilgisayara bağlamak üzere yıllardır çalışmalar yapılsa da Elon Musk Neuralink, tüm bu birikimi somutlaştıran ve ticari forma getiren ilk şirket oldu. Bir başka deyişle Neuralink’in geliştirdiği teknoloji sayesinde beyin bilgisayar arayüzleri tıpkı akıllı telefonlar gibi yaygın teknolojiler arasına girebilecek. Bir işitme cihazına benzer bir forma sahip olan söz konusu cihaz, geleceğin teknolojilerine yön verebilecek.
Ancak Neuralink’in önünde büyük bir engel var: Klinik testler. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Bu nedenle şirket, 2020’nin son aylarına girdiğimiz şu günlerde klinik testlere başladı. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve cihaz nihai formuna kavuşacak.
Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, sadece birer laboratuvar ürününden yani deneysellikten ibaretti. Elon Musk’ın Neuralink şirketi ise dev sensörlerden ve tonlarca kablodan arındırılmış daha basit bir cihaz geliştirdi. Ayrıca daha önceki beyin-bilgisayar arayüzlerinde kullanılan kablolar kalındı ve beyne yerleştirmek zordu. Neuralink’in yeni nesil cihazı ise saç telinden daha ince kablolar kullanıyor.
Herhangi bir anestezi uygulanmadan beyne bağlanabilen Neuralink cihazı, aslında günümüzdeki lazer göz ameliyatları kadar basit bir şekilde yaygınlaşacak. Saç telinden ince kablolar beyne implant edildikten sonra, kafa derisi üzerindeki küçük cihaza bağlanıyor.
Kablolar aracılığıyla bu küçük cihaza iletilen beyin sinyalleri, diğer tüm elektronik cihazların anlayabileceği elektronik sinyallere dönüştürülüyor. Böylece düşünceyle meydana gelen beyin sinyalleri, elektronik cihazlar için de anlamlı forma kavuşuyor. Geriye kalan tek şey ise bilgisayarların bu komutlara göre işlem gerçekleştirmesi.
Elon Musk’ın açıklamalarına göre Neuralink ameliyat robotu, kafa derisinin küçük bir bölümünü kaldırıyor, cihazın elektrotlarını beyne implant ediyor, cihazı kafatasına kaynatıyor ve kafa derisini tekrar yerine dikiyor. Üstelik tüm bu operasyonlar, herhangi bir anestezi uygulanmadan, dakikalar içerisinde uygulanıyor.
Elon Musk Neuralink’in canlı yayınındaki deneklerinden birisi Gertrude adındaki bir domuzdu. Geçtiğimiz yıl fareler üzerinde yapılan testlerin ardından cihazın nihai sürümü, domuzlar üzerinde test edildi. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarıldı ve takip edildi. Elon Musk, cihazın çıkarıldığı domuzların herhangi bir davranış değişikliği göstermediğini kaydetti.
Neuralink cihazları, herhangi bir nedenle fiziksel engele sahip olan insanlar için üretilecek. Bu sayede cihazı kullanan bireyler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, kablosuz olarak düşünceriyle kontrol edebilecekler. Bir akıllı telefon ya da bilgisayar kontrolünden öteye geçecek olan bu yaklaşım ile engelli bireylerin daha rahat bir yaşama kavuşmalarını sağlanabilir.
Beynin doğrudan bilgisayarlara bağlanması, düşüncelerin okunabilmesi anlamına geliyor. Nasıl şu an akıllı telefonlarımızdaki sosyal medya uygulamaları alışkanlıklarımızı takip ediyorsa, bu cihazla davranışa dönüşmeyen düşünceleri takip etmek mümkün görünüyor.
Bir diğer endişe kaynağı ise beyin ve bilgisayar arasındaki bağlantının ters yönde de yapılabilme ihtimali. Yani bilgisayardaki elektronik sinyallerin beyin sinyallerine dönüştürülmesi ve yapay zekaların devreye girmesi… Böyle bir ihtimaller dizisi henüz felsefi ve hukuki tartışmaları bile tamamlanmayan bir geleceğin kapılarını aralıyor.
Elon Musk Neuralink akıllı protezler, akıllı telefonlar ve bilgisayar dışında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarına da bağlanabilir. Böyle bir durumda da insanların sadece gözlüklerle değil, beyinleriyle de dijital dünyalarda yer alması mümkün olacak. Bu aşamadan sonra da sizlere daha önce bahsettiğimiz simülasyon teorisinin kapılarını aralamış oluyoruz.
Şu an için bu konuda net bir tarih vermek zor. Zira klinik testlerin tamamlanması, beklenmedik bir takvim gerektirebilir. Bu nedenle Elon Musk ve ekibi temkinli yaklaşarak sadace tarih öngörüsü paylaştılar.
Kaynak: Webtekno
İlgini Çekecek Diğer İçerikler;
Yorum Yaz