Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Selçuk Üniversitesi 2019-2020 Mevlana Değişim Programı Dil Sınavı Sonuçları
Doğu Ekspresi Nasıl Trend Oldu?
Doğu Ekspresi ile ilgili merak edilenlerin başında, Doğu Ekspresi’nin nasıl trend olduğu sorusu geliyor. Doğu Ekspresi, uzun bir süredir Ankara-Kars seferlerini sürdürüyor ancak trend hale gelmesi, özellikle gençler arasında rağbet görmesi yakın bir zamana denk geliyor.
Doğu Ekspresi’nin trend olmasını sağlayan farklı nedenler bulunuyor. Bunlar arasında sosyal medya, kuşkusuz en önemli neden olarak karşımıza çıkıyor. Gezgin gençlerin oluşturduğu küçük gruplar tarafından kullanılan Doğu Ekspresi, sosyal medyada yapılan paylaşımlar ile farklı gezginlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor. Sosyal medyanın gücü ile birlikte ilgi daha da büyüyor. Doğu Ekspresi, takipçilerine popüler bir konu sunmak isteyen İnstagrammerlar ve Youtuberların uğrak adresi haline geliyor. Sosyal medya dışında; Doğu Ekspresi’nin uygun fiyat karşılığında eşsiz bir deneyim sunması, yurt dışına geziye gidemeyen gençler için bir alternatif olması gibi nedenler de Doğu Ekspresi’nin trend olmasını sağlayan nedenler arasında yer alıyor.
Doğu Ekspresi Yolculuğu Ne Kadar Sürüyor?
Doğu Ekspresi, Ankara Garı’ndan her gün saat 17.55’te kalkıyor. Ertesi gün saat 18.30’da Kars Garı’na varıyor. Yaklaşık olarak 24,5 saat yolculuk yapmış oluyorsunuz. Bu süre, yolda çalışma yapıldığında uzayabiliyor.
Kars’tan seferler ise her gün sabah saat 08.00’da başlıyor.
Doğu Ekspresi Güzergahı
Doğu Ekspresi güzergahı; Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars şeklindedir. Ara duraklarda birkaç dakika duraklarken, ana duraklarda ise bu süre 10-15 dakikaya kadar çıkabiliyor. Ankara-Kars arası seferlerde duraklardan kalkış saatleri; Ankara: 17.55, Kayseri: 00.48, Sivas: 04.19, Erzincan: 10.32
Bilet Fiyatları Ne Kadar?
Doğu Ekspresi bilet fiyatları, koltuk türlerine göre değişiklik gösteriyor. Doğu Ekspresi’nde;
• Pulman; 47 TL
• Örtülü kuşet; 61 TL
• Yataklı vagonda 2 kişi kalırsanız kişi başı; 96 TL
• Yataklı vagonda 1 kişi kalırsanız; (2 kişilik kompartımanda tek kalıyorsunuz) 116 TL ödeme yapmanız gerekiyor.
TCDD tarafından Doğu Ekspresi için indirimli biletler de sunuluyor. Gidiş-dönüş bileti alanlara %20, Genç Bilet alanlara da %20 oranında indirim sağlanıyor. Genç Bilet kapsamında indirimden, 13-26 yaş arası gençler faydalanabiliyor. Bunun dışında; öğretmenlere, askeri yolculara, en az 12 kişilik gruplara, 60 yaş üzeri yolculara, basın kartı ve çalışan ya da emekli TCDD eşine de %20 oranında indirim imkanı sunuluyor.
Doğu Ekspresi Kompartıman ve Vagon Çeşitleri
Trende; pulman, örtülü kuşetli ve yataklı olarak üç farklı özellikte seyahat etme olanağı sağlanıyor.
Pulman Nedir?
Doğu Ekspresi’nde özellikle yataklı vagona yoğun talep olmasından dolayı pulman seçeneği ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Pulman, tüm yolculuğunuzu koltukta geçirdiğiniz ve yataklı alternatifinizin bulunmadığı bir vagondur. Yolculuk süresinin uzunluğu göz önüne alındığında pulman seçeneği, konforlu görünmeyebilir ancak sizinle seyahat eden yolcular ile birlikte bir süre sonra doğal bir samimiyet yakalayabilirsiniz. Sonrasında gelsin kekler, börekler, poğaça ikramları…
Doğu Ekspresi ile bir yolculuk planlamak istiyor ve yataklı vagonlarda yer bulamıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum karşısında uyku sorununu ortadan kaldırmak için; 1 kişi için 2 koltuk satın alabilir ve dönüşümlü yatabilirsiniz. Özellikle karşılıklı koltuklar için bilet alarak, ayaklarını rahatça uzatabilirsiniz.
Pulman vagonlarda koltukların tamamı kendi etrafında döner. Bu da kalabalık gruplar için iyi bir alternatiftir. Pulman vagonlarda en arka sıralarda bulunan camlar açılabiliyor, vagonun en konforlu kısmını da bu bölüm oluşturuyor. Pulman vagonlarda priz konusu sizin için biraz sıkıntı oluşturabilir. Çünkü sadece ortak kullanım alanı olan tuvaletlerde priz bulunuyor.
Örtülü Kuşetli Vagon Nedir?
Karşılıklı ikili koltuk üzerinde ranza şeklinde yatakların bulunduğu ve dört kişinin konaklayabildiği odalara örtülü kuşetli deniliyor. Örtülü kuşetli vagon tercihinde bulunan yolculara, temiz çarşaflar veriliyor ve yatağınızı kendiniz hazırlıyorsunuz. Bu vagon tipinde tuvalet ortak olarak kullanılıyor ve vagonda lavabo bulunmuyor.
Eğer örtülü kuşetlide yabancı birisini istemiyorsanız, dört kişilik bilet de alabilirsiniz.
Yataklı Vagon Nedir?
Doğu Ekspresi’nde yataklı vagon, en çok tercih edilen vagondur. Yataklı vagon, iki kişiliktir ve koltuklar yatağa dönüşür. Yataklı vagonda kalıyorsanız; mini buzdolabı, size özel lavabo ve raf yer alır. En çok ihtiyaç duyulan prizler odanızın içindedir. Bunlar dışında, odanın ısısını da kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Doğu Ekspresi’nde Temel İhtiyaçlar
Doğu Ekspresi ile yolculukta karşılaşacağınız ihtiyaçlarınızı ele alalım.
Yemek: Doğu Ekspresi’nde yemekli vagon yer alıyor. 4 kişilik masalardan oluşan restoran, özel bir işletmeye ait olduğu için fiyatlar esnaf lokantasından biraz pahalı. Doğu Ekspresi’ni kullanacaksanız, yanınızda atıştırmalıklar ve sabah kahvaltısı götürmenizi tavsiye ediyoruz. Yataklı vagonlarda bulunan mini barlarda; iki adet çikolata, meyve suyu, su ve çubuk kraker de bulunuyor.
Tren Erzurum’a yaklaştığında, yaklaşık olarak Erzurum’a varmadan 30-40 dakika önce Cağ Kebabı siparişi de verebilirsiniz. Böylece Erzurum istasyonunda durduğunuzda mis gibi kokan Cağ Kebabı’nı alıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Kompartıman ve Temizlik: Kompartımanlar sefer öncesinde temizleniyor. Kondüktörler, kuşetli vagonlarda kalan yolcular için yıkanmış ve ütülenmiş çarşafları paketli olarak veriyorlar. Yataklı vagonlarda ise; sefer öncesinde hazırlanan yataklarınız sizleri bekliyor.
Tuvaletler: Yataklı vagonlarda, vagon başı ve sonunda biri alaturka biri de alafranga olmak üzere 2 adet tuvalet bulunuyor. Yataklı vagonda 10 adet kompartıman bulunduğu için, tuvaletler çok fazla pislenmiyor. Tuvalet kağıdı da bulunuyor ancak yolculuk sonuna doğru bitebiliyor. Kuşetli ve pulman vagonlarda ise tuvaleti çok fazla kişi kullandığı için zaman zaman temizlik sıkıntısı yaşanabiliyor.
Kıyafet Önerisi: Kars, özellikle kış aylarında gündüzleri -10 ve geceleri de –40 dereceleri görebiliyor. Bu nedenle gitmeden önce; mont, eldiven, içlik ve bot almanızı tavsiye ederiz.
Güvenlik: Kompartımanlarda yani odalarda kapılar içeriden kilitlenebiliyor ancak dışarıdan kilitlenemiyor. Yataklı vagon, trenin sonunda olduğu için vagon girişinde kondüktör bulunuyor ancak yine de restorana giderken değerli eşyalarınızı yanınıza almanızı ve kompartımanı ara ara kontrol etmenizi öneriyoruz.
Doğu Ekspresi İle Ne Zaman Yolculuk Yapılması Gerekir?
Doğu Ekspresi ile yolculuk her mevsimde güzeldir ancak bembeyaz kar manzaralarını görmek istiyorsanız Ocak-Şubat aylarında yolculuğa çıkabilirsiniz.
İkinci bir alternatif olarak, Doğu’nun yemyeşil yaylalarını görmek istiyorsanız da Mayıs-Haziran dönemini tercih edebilirsiniz.
Doğu Ekspresi İçin Öneriler
• Yanınızda çoklu priz bulundurmanız çok işinize yarayabilir. Bunun dışında aç kalma durumu ile karşı karşıya kalmamak için, yanınıza mutlaka yemek ve atıştırmalıklar alın.
• Tren, küçük istasyonlarda 2-3 dakika ve büyük şehirlerde 6-7 dakika duraklıyor. İstasyonlarda bir şeyler almak için koşup kendinizi riske atmayın.
• Sabah güneş doğmadan uyanmaya çalışın. Çünkü görülmesi gereken manzaraların bulunduğu yerlerden, sabah saatlerinde geçiliyor.
• Fotoğraf makinenizi, içeceğinizi ve müziğinizi almayı unutmayın.
Kaynak: Kampustenevar.com
Yorum Yaz