Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
9 Maddede Öğrencilik Yıllarında Efsane Olmanın Yolları
Herkesin para biriktirme kaygısı vardır eminim ki. Para biriktirmek ve tutumlu olmak doğuştan gelen bir yetenek olsaydı eğer, bu şans ile doğan çok fazla insan yoktur. Para biriktirip, hesaplı harcamalar yapmak için ikisinin arasındaki dengeyi sağlam tutmak zorundasınız. Eğer bu dengeyi nasıl kuracağınız konusunda zorlanıyorsanız, okumaya devam edin…
Paranız ile şansınızın yaver gitmesini istiyorsanız, öncelikle onu kontrol altında tutmak için, en az 6 aylık hesap dökümünüzü kontrol edin ve sıklıkla hangi alanlarda ve ne için harcama yaptığınızı tespit edin. Size bu konuda yardımcı olması için bir mali müşavir ile anlaşabilirsiniz veya günümüzde çok fazla kullanılan “para yönetimi” adı altında mevcut olan pek çok uygulama ile bu soruna çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca, tüm alışveriş fişlerinizi saklayıp, her akşam, o gün içinde yaptığınız harcamaları kontrol ederseniz, birkaç ay içerisinde istek üzerine yaptığınız çoğu alışverişinizi, artık ihtiyaç üzerine yaptığınızı fark edebilirsiniz.
Haftalık veya aylık olarak, kendinize bir bütçe belirlemeniz başlarda sıkıntı yaratabilir. Ancak zamanla sizi, çok fazla gereksiz harcamadan kurtaracaktır. Sürekli yaptığınız aylık harcamaların 75% ‘i kadar bir sınır koymakla başlayın. Daha sonra bunu 50% ‘lere kadar bile indirebilirsiniz. Size ne kadar kazanç sağladığını zamanla göreceksiniz. Bu bütçeye titizlikle sağdık kalmaya çalışın. Bütçenizi aşarsanız eğer, gelecek ay veya haftada ki bütçenizden kısarak kendinize küçük motivasyon cezaları verebilirsiniz.
Büyük ihtimalle hepimizin harcamalarının çoğu düşünmeden yaptığımız rastgele alışverişlere gidiyordur. Bu konuda sıradaki önerim şu yönde; alışveriş esnasında veya başka bir yerde paranızı kullanırken kendinize şu soruyu sorun : “Gerçekten ihtiyacım var mı?” . Harcama yaparken düşünceli ve dikkatli olun.
Kendinize bir bütçe oluşturduktan sonra zaten her ay paranız yavaş yavaş birikecektir. Bu birikimleri, bankadan bir hesap açarak kontrol altında tutabilirsiniz veya en basitinden evinizdeki bir kumbarayı bile kullanabilirsiniz. Ancak biriktirdiğiniz parayı da, daha sonra nerede harcayacağınız ya da neye yatırım yapacağınız konusunda titizlikle seçmelisiniz.
Aylık olarak yaptığınız birikimlerin dışında kendinize, her ay ufak çaplı birikimler yapacağınız bir acil durum fonu oluşturun. Herhangi bir şey için birikim yaparken kaşımıza beklenmedik durumlar çıkabilir. Bu durumlar için hazırlıklı olmakta fayda var! Yine bu küçük acil durum birikimleriniz için bankadan hesap açtırabilirsiniz yada evde saklamayı seçebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Ancak unutmayın, bu, sadece acil durumlar için.
Kaynak;
Bursunu İlk Günden Harcayanlar Dikkat: Para Biriktirmenin Yolları
Yorum Yaz