Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
Ciddi Ciddi Yırttık! Trakya’da 20 Trilyon Metreküp Doğal Gaz Rezervi Bulundu!
Henüz 100 yılını tamamlamayan Türkiye Cumhuriyeti, tarihine pek çok inkılap ve yenilik sığdırdı. Konumu nedeniyle içinde birçok farklı din ve ırktan insan barındıran Türkiye’de 2013 yılına kadar her sabah ilkokullarda “Andımız” okutuldu.
Şimdilerde yetişkin olan birçok kişinin ezbere bildiği Andımız’ın yazarını ve hikayesini biliyor musunuz? İşte 1932-2013 yılları arasında her sabah okunan Andımız’ın hikayesi ve yazarı Reşit Galip …
Konumu nedeniyle içinde birçok farklı din ve ırktan insan barındıran Türkiye’de 2013 yılına kadar her sabah ilkokullarda “Andımız” okutuldu. Şimdilerde yetişkin olan birçok kişinin ezbere bildiği Andımız’ın yazarını ve hikayesini biliyor musunuz? İşte 1932-2013 yılları arasında her sabah okunan Andımız’ın hikayesi ve yazarı Reşit Galip …
Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre Danıştay, 2013’te çıkarılan İlköğretim kurumlarından ‘Öğrenci Andı’ okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesinin yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Danıştay kararı şu şekilde açıkladı: “…içeriği itibariyle milli eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkelerini gerçekleştirmeye katkı sağlar niteliği bulunan, dayanağı kural, ilke ve kavramlarda herhangi bir değişiklik bulunmayan öğrenci andının, herhangi bir kabul edilebilir gerekçeye dayanılmaksızın kaldırılmasında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.”
“İlköğretim kurumlarından ‘Öğrenci Andı’ okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1’inci Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
Danıştay 8’inci Dairesi 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir, hukuki süreç devam etmektedir.”
1933 yılında yazılan Andımız şu şekildeydi;
“Türküm, doğruyum, çalışkanım.
Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,
yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.
Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.”
Çatalca ve Kafkasya Cephelerinde savaşan Galip, Erzurum’da hastalanarak geri döndü. Okulunu ise 1917’de bitirebildi. Mezun olduktan sonra fakültesinde asistan olarak çalıştı.
Çatışma Dolmabahçe’de cumhurbaşkanının sofrasında, Reşit Galip’in Milli Eğitim Bakanı Reşit Saydam’ı eleştirmesiyle yaşanmıştı.
Milli müzenin yanı sıra Milli Kütüphane ile İlimler ve Sanatlar Akademisi de onun bakanlığı sırasında verilen kararlardandı.
Üniversite, rektör ve fakülte gibi kavramlar bu dönemde oluştu. Yüksek Mühendis Mektebi 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi olarak yapılandı. 1946’da Ankara Üniversitesi açıldı. 1955-1957 arasında Ege Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi kuruldu. 1967’de Hacettepe Üniversitesi ve 1971’de Boğaziçi Üniversitesi kuruldu. 1973-1981 arasında Diyarbakır, Eskişehir, Adana, Sivas, Malatya, Elazığ, Samsun, Konya, Bursa ve Kayseri’de on yeni üniversite açıldı.
Kaynak: Biyografya, Wikizeroo
Yorum Yaz