Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Vaayy, aramıza katılmaya karar verdin demek..
Mahalleye Hoşgeldin Muhtar!
TSK Azez Üssüne Hain Saldırı: 2 Askerimiz Şehit Oldu
TSK’nın envanterindeki silah ve teknolojilerin yerlilik oranı her geçen gün olması gerektiği gibi artıyor. Savunma sanayii konusunun, S400 ve F-35 meselesi gibi ciddi boyutlarda uluslararası krizlere neden olduğu şu günlerde askerimizin; sınırda, havada ve suda kullandığı ya da kullanacağı teknolojilere yakından bakalım istedik.
TSK için üretilen, üretilecek ve geliştirme aşamasındaki tüm teknolojileri bir araya getirdik. Ordumuzun envanterinde bakalım neler var, nerelerde ve hangi amaçlarla kullanılıyorlar.
Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasıyla TSK’nın envanterinde olan teknolojiler de yeniden gündeme geldi. Listede yer alan silah ve teknolokilerin önemli bir kısmı, Suriye’nin kuzeyindeki Barış Pınarı Harekatı‘nda da aktif şekilde kullanıyor. Bu silahları diğerlerin ayırt etmek için açıklama bölümündeki bilgileri okumanız yeterli.
Tamamen yerli imkanlarla üretilen Watozz, tabiri caizse hedefi öldürmüyor, süründürüyoru. Rakipleri elektroşok mermisini kablolu şekilde atarken, zamanla eskidikleri için ölüme neden olabiliyor. Watozz’un ise silah gövdesiyle şok mermisi arasında bir kablosu yok. Üstelik elektrik miktarı, atıştan sonra silah üzerinden kontrol edilebiliyor. Silah, hedefi istenilen ölçüden etkisiz hale getirirken, canlı yakalama amaçlı operasyonlarda personele büyük rahatlık sağlıyor.
Uluslararası rakiplerinden daha ucuz, ergonomik ve kullanışlı olduğu için bugüne kadar ülke dışından binlerce sipariş aldı bile.
Yerli silah üreticilerinden olan Ata Silah tarafından geliştirilen bu tüfek, Türkiye haricinde Gürcistan Bahreyn, Kazakistan ve Mısır gibi ülkelerin ordularına ihraç ediliyor. Bir başka yerli üretim silah olan MPT-76 tüfeği ile birlikte ve ayrı olarak kullanılan BA-40, 40 mm çağında ses, gaz, tahribatlı mühimmat atışlarında kullanılabiliyor. Hem sağ hem de sol el kullanımına müsait tasarımı sayesinde, pek çok rakibinden üstün durumda.
Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Asya, mehmetçik için ASELSAN tarafından üretilen bir dış iskelet sistemi. Askerimizin zorlu arazilerdeki fiziksel kabiliyetini arttırma amacı güden Asya, ağır yükleri kaldırmayı, daha yükseğe zıplamayı, hızlı koşmayı ve tırmanmayı kolay hale getiriyor. Bu sayede askerlerimiz arazida daha uzun süreler boyunca daha dinç görevler yapabiliyorlar.
Aselasan’ın henüz prototip aşamasında olan bu yeni silahı, ilk olarak 2017’de karşımıza çıkmıştı. Sistemin en büyük özelliği, top mermisini patlama ya da gaz sıkışmasıyla fırlatmak yerine, elektromanyetik sistemle fırlatması. Bu sayede saniyede 2.000 2.500 metre, yani ses hızının 9 katına çıkabilen hızlarda atışlar yapan Tufan, rakiplerine göre çok daha uzun ömürlü. Ayrıca klasik toplara göre mermileri 3 kat daha seri bir şekilde hedefe gönderiyor.
5 Türk makine mühendisliği öğrencisi tarafından Roketsan için geliştirilen Dikay Atış Sistemi, Hisar araçlarında bulunan füze fırlatma rampalarındaki verimliliği arttırmak üzerine planlanan bir proje. Bilken Üniversitesi bünyesinde yapılan literatür çalışmalarından yola çıkarak, füze rampalarımızın daha uzağa, daha yüksek hedef doğruluğu ile top fırlatması hedefleniyor.
Bayraktar TB2 gibi İHA’ları yönetmek için üretilen yerli yazılım sistemi Kuzgun, aslında araçların kendisinden çok daha önemli. Zira yazılımlarla araçları yönlendirmekten ziyade, düşman tarafından kontrol altına alınmasını engellemek gerekiyor. Mobil cihazlara yüklenen yazılım sayesinde, İHA ve SİHA araçlarından alınan görüntülerle yönlendirme yapılabiliyor.
Yine İHA’larda kullanılması ve yerlileştirilmesi gereken bir diğer sistem de Cats. Keşif ve gözetleme sistemlerinin hem gece hem de gündüz çalışmasını sağlayan bu sistem, lazer işaretleme seçeneği ile hedefleri habersizce belirleyebiliyor.
Su altındaki en büyük tehditlerden olan topidorları ateşlenene dek tespit etme imkanı çok zayıf. Ayrıca tespit edildiken sonra anında cevap vermek gerekiyor. Aselsan tarafından geliştirilen savunma silahı, denizaltılarda ve gemilerde kullanılabiliyor. Kendinden güdümlü olan takip sistemi sayesinde yüksek hızlı hedefleri bulup onları yok edebiliyor.
SOM-J, havadan karadaki hedefleri imha etmek için üretilmiş orta menzilli bir füze. TÜBİTAK SAGE ve Roketsan’ın birlikte geliştirdiği SOM füzelerinden biri olan SOM-J, yoğun şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılabilecek en etkili mühimmat olma özelliğini taşıyor.
222 km gibi uzun bir menzile sahip SOM-J’nin boyu 4 metre, ağırlığı ise 500 kg’a yakın. Zırh delici harp başlığına da sahip olan mühimmat, F-35 ve F-16’lara entegre edilebiliyor.
Taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı veya zırhsız, sabit ve hareketli hedefleri etkisiz hale getirmek için tasarlanan CİRİT Füzesi, güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki ihtiyaç boşluğunu kapatmak için üretilen bir füze.
Kaynak: https://www.webtekno.com/baris-pinari-harekati-tsk-silahlari-h70701.html
Yorum Yaz